Volejte ZDARMA: 800 888 101

Zpět na články

Využijte poslední příležitosti získat vyšší finanční podporu na výměnu starého kotle

Pokračovat ve čtení
Jiří Janovič

Jiří Janovič

Od 1. září 2024 začně platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Domácnostem, které nevyhovující kotel nevymění, hrozí pokuta až 50 000 Kč. Týká se legislativní omezení i vás? Neodkládejte výměnu starého kotle a využijte poslední příležitosti získat výhodnější dotace.

Změny v dotacích od září 2024

Už jen do konce srpna lze čerpat podporu z kotlíkových dotací a programu Nová zelená úsporám za stávajících podmínek. Od 1. září 2024 se finanční příspěvek na výměnu zdroje vytápění sníží o desítky tisíc korun a emisně nevyhovující kotle nebude možné provozovat bez rizika pokuty. Žádost o dotaci se proto vyplatí podat co nejdříve. Podívejte se, jaké změny se v dotacích na výměnu kotlů chystají.

  • Finanční podpora na výměnu všech uhelných kotlů

Od září bude nově podporována také výměna kotlů na pevná fosilní paliva 3., 4. a 5. emisní třídy.

  • Změny týkající se seniorů a nízkopříjmových domácností

Senioři a domácnosti s nižšími příjmy, které plánují vyměnit nevyhovující kotel na tuhá paliva 1. a 2. emisní třídy za tepelné čerpadlo, mají poslední možnost požádat o kotlíkovou dotaci ve stávající výši 180 000 Kč.

Kotlíkové dotace budou od 1. září 2024 zrušeny a nahradí je podpora z programu Nová zelená úsporám Light. Žádat o ni mohou starobní důchodci, příjemci invalidního důchodu 3. stupně a domácnosti pobírající příspěvek na bydlení nebo přídavek na dítě. Výše podpory na výměnu kotle na tuhá paliva za tepelné čerpadlo bude v novém dotačním období snížena na 150 000 Kč. 

Žádat o dotace na výměnu kotlů se nebude u krajských úřadů jako doposud, ale u Státního fondu životního prostředí České republiky.

  • Změny týkající se ostatních domácností

Ostatní domácnosti mohou standardně čerpat dotace z programu Nová zelená úsporám, který poskytuje podporu nejen při výměně emisně nevyhovujících kotlů 1. a 2. třídy, ale také všech druhů kotlů na uhlí, koks a dalších neekologických zdrojů tepla.

Změna se týká pouze snížení finanční podpory. Nově bude při výměně starého kotle za tepelné čerpadlo poskytován příspěvek do výše 130 000 Kč, což je o 10 000 Kč méně než v předchozím dotačním období.

Co když nestihnu starý kotel vyměnit?

Cílem zaváděných opatření je snaha vyměnit co nejvíce emisně nevyhovujících kotlů, nikoliv domácnosti pokutovat. Kdo nestihne starý kotel do následující topné sezóny vyměnit, měl by mít o výměnu alespoň zažádáno, kontroly k tomu budou přihlížet.

Nevíte si rady s výběrem?

Kontaktujte nás. Rádi vám poradíme s výběrem vhodné jednotky pro váš dům a zdarma vytvoříme nezávaznou cenovou kalkulaci.

Cenová nabídka zdarma

    NAPIŠTE NÁM O KALKULACI ZDARMA NEBO O DOBROU RADU

    Pomůžeme vám vybrat tepelné čerpadlo do vašeho domu, poradíme s dotacemi, zodpovíme veškeré vaše otázky a spočítáme, na kolik vás nové vytápění vyjde.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů